HTML

Friss topikok


Marketintelligence

A remek Hallgatói esszék, dolgozatok, gondolatok olvasóinak száma kevés, DE az eszmei értékük magas! Emiatt hoztam létre eme blogot, hogy publicitást nyerjenek a kitűnő ötletek, megoldások! Mert a TUDÁS nem öncélú. A tudást megosztani ÉR! :) A csapat mögött: Bernschütz Mária, PhD.Elérhetőség: marketintelligence2010[kukac]gmail.com

Linkblog

Címkék

adatok (1) adblock (1) AdSense (1) AdWords (1) állat (1) állatcsatorna (1) alternatív (3) ambient (1) Apple (2) applikáció (1) asszociáció (2) attitűd (1) bankolás (1) blogolás (1) broadcast (1) buzz (1) civil (4) digitális (1) digitalizáció (2) dropon (1) ebook (2) ello (1) énmárka (4) etika. (1) Facebook (4) facebook (1) felhő (1) fesztivál (1) film (1) fogyasztó (1) fogyasztói magatartás (1) gamification (1) gerilla (3) Google (1) hilton (1) hologram (1) HTC (1) identitás (1) imázs (1) infokommunikáció (2) ingame advertising (1) interaktív (1) internet (3) internetgeneráció (1) ipm (1) IT biztonság (1) kereskedelmi márka (1) kereső (1) kiállítás (1) kiberbiztonság (1) kibertér (1) kockázat (1) közösségi (8) kritika (2) kutatás (2) live stream (1) lokációs (1) márka (4) marketing (4) marketingkommunikáció (10) MarketIntelligence (1) mém (1) mobilinternet (1) monopólium (1) motiváció (1) mozi (1) nagyképernyő (1) nonprofit (1) non spot (1) nyereményfelajánlás (1) okostelefon (2) oktatás (1) online media (3) optimalizáció (1) óvszer (2) PPC (1) product placement (2) rádió (2) reklám (3) reklámblokkolás (1) reklámstratégia (1) saját márka (1) sajtó (1) SEO (1) solomo (1) startup (1) streaming (1) szabadalom (1) szabás (1) szakdolgozat kivonat (2) személyes (1) személyesmarketing (2) személyre (1) sziget (1) szinkron (1) szlogen (1) szolgáltatás (2) szponzoráció (2) tartalommarketing (1) termékelhelyezés (2) tetoválás (1) tévé (1) time management (1) UGC (2) újmédia (3) ustream (1) válság (1) vendég (1) verseny (1) videójáték (1) video streaming (2) virtuális (1) vírus (1) webse (1) websorozat (1) zene (1) Zgeneráció (4)

Bízhatunk-e a blogolókban?

2011.12.18. 22:24 Bernschütz

Blogokat olvasni jó. Magamhoz hasonló átlagos emberek írják meg az élményeiket, tapasztalataikat egy termékről vagy egy szolgáltatásról. Sajnos egyre többször olvashatjuk kedvenc blogunkban, hogy a bloggerek által kipróbált terméket „ajándékba” küldte a gyártó, avagy az író „meghívást kapott” egy hely kipróbálására. Tényleg bízhatunk az objektív véleményekben, ha az írót megajándékozza a vállalat az élménnyel? Talán eljött az ideje, hogy a blogokat sem tekinthetjük személyes-pártatlan élmények gyűjtőhelyének?

 

Hogy mindez hogyan is alakult ki?

 A blog egy periodikusan újabb bejegyzésekkel bővülő weboldal, amely ezek sorozatából áll – írja a wikipédia. Alig tíz éve vált tömegjelenséggé a blogolás a 2001-es New York-i terrortámadás után, amikor civil újságírók hada írta le saját élményeit a tragédiával kapcsolatban. 2002-re annyira alacsonnyá vált a technikai korlát a blogolók előtt, hogy aki számítógéppel és működő internetkapcsolattal rendelkezett,  annak megvolt a lehetősége, hogy saját blogot indítson. Ha megemlítjük a blog szót, a legtöbb embernek első körben a személyes napló elektronikus, bárki számára elérhető fajtája ugrik be elsőként, de ez leginkább a fiatalokra jellemző, akik a külvilággal így kommunikálnak közvetett módon.

Napjainkra egyre kevésbé tartják objektívnek az emberek a médiát, mert a megjelenített tartalmak fizetettek, azaz a pártatlansággal kapcsolatban egyre erősebb a bizalmatlanság. Az újságok a cég érdekeit képviselve jelentetik meg a tartalmaikat, míg a blogok az író személyes élményeit, egyéni tapasztalatait írják le. Talán ez az az ok ami miatt a blogok sikere töretlen, hogy az emberek egyre szívesebben segítségül hívják az internetet, ha egy termék, vagy szolgáltatás megvásárlása előtt állnak.
 
A blogokra általában jellemző, hogy egy tematikára épülnek. Elengedhetetlen, hogy a szerző egyéni érdeklődéséhez idomuljon a téma. A hetente többszöri bejegyzés komoly olvasótábort alakíthat ki, amivel a szponzorok megjelenése is megjósolható. A vállalatok egyre gyakrabban élnek a blogokban való megjelenés lehetőségével. Némely vállalatok blogokat indítanak saját termékük / szolgáltatásuk népszerüsítésére, aminek csak a töredéke éli túl a kiritikus ötödik posztot: az IBM egyik kutatása alapján a vállalati blogok 80 %-a öt bejegyzés utána meghal. Talán mégsem a bejegyzések száma a meghatározó a vállalati blogok sikerességénél, hanem a tartalom – a vállalkozások egyre inkább érzik a blogolás súlyát, egyre fontosabbnak értékelve azt, de közülük kevesen tudnak túllépni a közvetlen „marketingelésen”.
 
Napjainkra kialakultnak tűnik a szokás, hogy a terméket / szolgáltatást amit az adott cég népszerűsíteni akar, egy blogoló rendelkezésére bocsátja, így szerezve figyelmet a terméknek. Ezen belül is elkülönítjük a fizetett hirdetéseket, ahol a blogolót megfizetik egy jó hangvételű bejegyzésért és a termék specifikumainak leírásáért, valamit a termékmintát, ahol a blogoló ingyen használhatja  a terméket és saját tapasztalatait írja le attól függetlenül, hogy az jó volt-e, vagy rossz. A blogok sikerességének következtében a pr ügynökségeknek újra fizetniük kell a médiáért a bloggereknek is, mert többé nem befolyásoló közvetítőkhöz, újságírókhoz, hanem közvetlenül az emberekhez kell szólni sikerük érdekében. A jobbik eset tehát, ha az ügynökségek költsége az egy-két személyre szóló termék ára, amikor a cikkekért nem kap külön fizetséget a blogger, és fenn áll a tézis: a blogoló teszteli a terméket, így mi, fogyasztók, személyes élményeket kapunk közvetlenül civil emberektől civil embereknek.
 

Mi is a probléma?

És itt lép életbe a probléma. Ha a magánszemélyek által írt blogokban szponzorált termékekről olvasunk, akkor az arról olvasott cikk lehet objektív, saját élményeken alakuló tapasztalat leírása? Hogyan tudjuk kiszűrni a fizetett bejegyzéseket?

 

  

A blogok, mint a marketing eszközei

A vállalatok leggyakrabban egy adott kampányukra szeretnék felhívni a figyelmet sikeres bloggerek segítségével. Legjobb és legaktuálisabb példának tudnám erre felhozni a T-Mobile 4G/LTE hálózatának bevezetéséhez előkészített kampányt, ami még nem került kereskedelmi forgalomba Magyarországon, a hirdető felület pedig az Egy nap a városban volt. Egy egész napos játék keretében vezették be a facebook-os játék keretében kisorsolt vállalkozó szellemű résztvevőket a hálózat tesztelésébe.
 
 
 
2010 nyarán a Djuice „Nyárfalók” névre keresztelt kampánya keretében fiatalok négy csoportja blogolt nyáron heteken át élményeikről a több százezer forintos nyereményért. Feladatokat kellett a csapatoknak megoldani, bulizni, mindezt dokumentálni, és a legtöbb blogolvasót maguk mögé állítani, hogy megnyerhessék a főnyereményt. 
 

 
 
 
 
 
 
A Vodafone sem maradhatott ki a blogolók segítségül hívásából, így 2010 decemberében a Vodafone kedd keretében a kiválasztott filmblogokon a bloggerek hétfőnként saját ízlésük szerint filmeket 
ajánlottak a másnapi keddekre, saját korábbi kritikáikat linkelve. „Olyan hasznos állandó tartalmat segítünk létrehozni, ami jól illeszkedik a meglevő, bejáratott blogokba. Túl akartunk lépni a mindenki által használt, progresszívnek gondolt szponzorlogós-banneres-nyereményjátékos, gyakran irreleváns vagy gyorsan halványuló blogos megjelenéseken” – mondta Szabó Béla, a Vodafone márkaigazgatója.
 
 
 
 
 
Egy esetleges bennfentes saját naplója is generálhat érdeklődést a létrejövő új terméknek. Egy intendáns naplója  címmel blogot kezdett írni Süveges Gergő, a gyerektévévé alakuló M2 újonnan kinevezett vezetője. „A kinevezésem óta eltelt négy nap tapasztalata azt súgj
a: tanulságos időszaknak nézek elébe. Példának okáért amióta a hír sajtónyilvános lett, kiderült, hogy ebben az országban mindenkinek van egy unokahúga… Hát ezért” – írja a blog indításáról. A blog kb. 12 bejegyzés erejéig élt, kb. másfél hónapon át, amíg Süveges le nem mondott.
 
 
 
 
 
A két évvel ezelőtti ausztrál „A világ legjobb munkahelye” idegenforgalmi kampány mintájára hirdetett pályázatot a szarvasi önkormányzat idén tavasszal. A nyertes havi félmilliót kapott és luxuskörülmények között szállodázhatott egy hónapig Szarvason. Egyetlen feladata volt élményeket gyűjteni, és mindezeket blog formájában megörökíteni. A turisztikai élményőrök blogja kb. másfél hónapig élt.
 
A Wired amerikai magazin online felületén nemcsak hagyományos hirdetéseket, hanem tartalmi felületet is ad blogokon a prémium hirdetőknek a Wired kiadója, a Condé Nast. A bevállalósabb márkák között az IBM volt az első a Cloudline bloggal.
A bloggereknek a reklámbevételekből is csurran cseppen: A PrintXBudavár-hoz tartozó United Publishers a Dining Guide bloggercsomag után Men’s Guide néven új blogcsomagot dobott a piacra. A Men’s Guide célcsoportjául a magasan kvalifikált, felső gazdasági-társadalmi státuszú férfi közönséget jelölték meg a csomag értékesítői.
 
A blogolás tulajdonképpen mára már megélhetési forrássá nőtte ki magát a blogolók kevesebb mint 20 százalékánál. Így fordulhatott elő, hogy az AOL internetszolgáltató és a Huffington Post ellen keresetet nyújtott be egy blogger és munkajogi aktivista, mert a szolgáltatók nem fizettek a szabadúszó bloggereknek, miközben anyagi hasznuk származik a tartalomból, amelyet a publikálók teremtenek. Jonathan Tasini eljárásában több mint kilencezer szerzőt és tartalomkészítőt képvisel, és legkevesebb 105 millió dollárt követel. A felperes szerint a Huffington Post jogtalanul tett szert bevételre, miközben közreműködőit a növekedés ígéretével áltatta. A cikkekből származó hasznot azonban megtartotta. Az ügy 2011 áprilisában robbant be a köztudatba.
 
Természetesen nem minden blogoló ír bejegyzéseket pénzért, hiszen idén harmadik alkalommal rendezték meg március 20-án a Down Világnapot a Vígszínházban, amelyhez a Segítsüti gasztrobloggerei is csatlakoztak és sütemény-árveréssel támogatták a programot.
 

És akkor mi a végszó?

Amennyiben kedvenc blogunk feltünteti bizonyos márkák esetében, hogy tesztmintát kapott, vagy külön meghívták az eseményre, a hely kipróbálására, avagy konkrétan fizetett hirdetést olvashatunk, úgy a megbízhatóság -szerintem- nem megkérdőjelezhető. Ha a kommunikáció teljes és őszinte az olvasó felé, az érezhető a blogon. Nem feltétlenül a jó/rossz tapasztalatok arányát kell figyelembe venni a blog megbízhatóságának eldöntésekor, mert elképzelhető, hogy a blog inkább a jó helyeket / termékeket ajánlja ahelyett, hogy a rosszakat tüntesse ki figyelemmel.
 

 Szerző: Kiss Anikó, ancsa04[kukac]gmail.com

Szólj hozzá!

Címkék: blogolás

A bejegyzés trackback címe:

https://marketintelligence.blog.hu/api/trackback/id/tr53474341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása